• Roeselien Wekker van Pitch You! Nederland

Deel 1: Bewustwording van jezelf

Bijgewerkt: 28 mrt 2019


Deze blog is onderdeel van de 'Succesvol presenteren' reeks.


Authenticiteit

‘Zeg me waar je van houdt en ik zal je zeggen wie je bent’ - Paus Johannes Paulus ‖


Mijn verhaal

Toen ik vier was ging ik een keer mee met een buurmeisje het zusje van een vriendinnetje van ons. Ze nam me mee naar wat toen mijn eerste balletles was. Vanaf het moment dat de juf ons vertelde dat we mochten bewegen op de muziek en we vrij waren om te springen, te draaien en te fladderen wist ik dat dit was wat ik wilde doen in mijn leven.


Alles was er mooi aan. Het gaf me een speciaal gevoel. Dat ik zinvol bezig was door op de muziek te bewegen en hiermee een verhaal kon vertellen. De juf die er zo mooi uitzag met haar balletschoentjes en haar doorzichtige rok. De pianoklanken en de geuren van het hout afkomstig van de vloer en de barre, het was geweldig!

Het verhaal tijdens het dansen speelde zich af in mijn hoofd en ik liet deze naar buiten komen door mijn lichaam in allerlei vormen te gieten.


Hoogstwaarschijnlijk deed mijn gezicht ook mee en waren mijn ogen dicht om alles beter te voelen. Misschien vormde mijn lippen een glimlach om de hoge tonen in de muziek kracht bij te zetten. Daarbij zal ik op een bepaald punt mijn ogen hebben geopend en ze doordringend naar één punt hebben gericht om daarmee een noodzaak te bekrachtigen in het verhaal.


In ieder geval was ik volledig in mijn element, ik dacht er niet bij na. Ik reageerde op wat ik hoorde, voelde en luisterde ernaar zonder dat het mij enige moeite kostte.


Belangrijker dan dat, ik was niet bezig met de buitenwereld, de mensen om mij heen.

Het deed me niets als iemand het niet mooi had gevonden, of niet had vinden passen op de muziek of misschien wel een beetje raar. Niet alleen omdat ik pas vier jaar was handelde ik op deze manier. Zoals je weet worden wij gevormd in de eerste vier jaar van ons leven. Ik was dus al gevormd. Zo was ik nu eenmaal.


Jammer vind je niet? Dat we deze authenticiteit af en toe of soms helemaal kwijtraken gedurende ons leven.

Stel je eens voor dat je wel weer zou luisteren naar dat gevoel van binnen, het gevoel dat allang weet wat jij wilt, waar je van houdt, waar jij altijd je bed voor uit zou komen en heel dichtbij je staat en altijd goed is.


Wanneer je dit zou toepassen op alles in je leven, deze authenticiteit te bewaren ben je de ster van je eigen leven! In deel 1 van deze reeks ‘spreken in het openbaar’ leer je hoe deze authenticiteit - het gevoel wat je naar boven kunt halen - telkens wanneer het jou uitkomt, kunt toepassen bij je presentatietechnieken.


Iemand raken is het werkelijk doel van alles wat te maken heeft met communiceren. Authenticiteit is daar een groot onderdeel van. Hoe kun je iemand raken als je zelf niet weet wie je bent en dus ook niet achter je eigen woorden kunt staan?


Daarom gaan we stap voor stap door onszelf heen. Laag voor laag om daarna alle lagen stuk voor stuk, maar nu bewuster en bekwamer, weer op te bouwen.


Dat afpellen en weer opbouwen is nodig en één van de belangrijkere onderdelen van de opleiding tot artieste geweest die ik volgde in de jaren 1992-1997. Zonder dat ik er erg in had was dit exact wat de docenten met ons deden. Ons afbreken om ons daarna – hopelijk zorgvuldig - weer op te bouwen.


Hoe pas jij deze authenticiteit toe?

Definitie Authenticiteit

1) Echtheid 2) Eigenheid 3) Geloofwaardigheid 4) Oorspronkelijkheid


Er zijn meer dan 18 verschillende definities van authenticiteit te vinden op google. Dit zijn de definities die het meest in de buurt komen van wat het wil verwoorden.


Wanneer jij denkt aan jouw authentieke zelf wat komt er dan bij je boven? Wat zijn de gedachten en gevoelens die bij je naar boven komen, als je nadenkt over jouw authentieke zelf?


Nu kan ik me voorstellen dat je het in eerste instantie niet precies weet of dat als je ernaar luistert je denk: “dat zal het vast niet zijn, zo simpel?”. Daarom kun je hier een aantal oefeningen downloaden die jou helpen om jouw authenticiteit omhoog te halen.


Sta er even bij stil, plan een momentje op deze dag in om dit te onderzoeken.


Download hier het opdrachtenboek: Oefeningen: deel 1 - bewustwording van jezelf - en blijf automatisch op de hoogte van nieuwe tips, verhalen en oefeningen van de reeks: Succesvol presenteren? Begin bij jezelf!