• Roeselien Wekker van Pitch You! Nederland

Deel 2: Passie

Bijgewerkt: 17 jan 2020


Deze blog is onderdeel van de 'Succesvol presenteren' reeks.


Mijn verhaal, mijn passie

De periode van mijn 4e tot mijn 33e is als een grote roes voorbij gevlogen. Alles leek vanzelf te gaan. Hiermee doel ik niet op het harde werken, ploeteren en zweten op de 1000 pliés, 10.000 tendus en 100.000 pirouettes. Of later op de musical academie op de hoge C, de toonladders en de vreselijk oud bollige liedjes van Annie MG Schmidt tijdens de zanglessen. Niet bij het oefenen op mijn method acting: een manier van acteren waarbij je put uit eigen ervaringen om de emoties werkelijk te kunnen spelen.


Hetgeen dat vanzelf leek te gaan was de drive die ik voelde. De drive die mij gewoonweg leidde naar dat wat ik ambieerde. Een carrière als artieste, op het podium, voor mensen te mogen performen en ze blij te maken door gebruik te maken van mijn talenten.


De ontdekking van dans en wat het met mij deed was als een gegeven, het stond als het ware vast, als een boom met dikke wortels in de grond dat ik hier iets mee moest doen.

Mijn authentieke zelf was iemand die overal op af ging en als ik het interessant of leuk vond er direct meer van wilde weten en het zelf wilde gaan doen. Vanuit mijn authentieke zelf ben ik tevens iemand die vrij wil bewegen, letterlijk de ruimte nodig heeft en altijd de vrijheid wil voelen om te gaan en te staan waar ik dat wil. Het podium is een jas die mij dan ook als gegoten zit zo fijn!


Dit alles heeft te maken met dat ik op dat moment niet werkelijk mijn hoofd gebruik maar juist gebruik maak van mijn intuïtie. Deze die mij ook verteld wat ik moet doen als ik een leeg vel papier en een stel kleurpotloden tot mijn beschikking heb. Op dit soort momenten denk ik niet. Ik doe! Dat gaan we tijdens spreken in het openbaar ook meer doen.

We gaan ervoor zorgen dat je niet jouw presentatie woord voor woord uit je hoofd hebt geleerd, maar dat je bereidt bent om te vertrouwen op jouw intuïtie en dat als jij jezelf actief houdt (letterlijk beweegt, lees hierover later meer) je altijd bij je stof kunt en je altijd kunt improviseren. Hoe leuk zou het zijn als je meer vrijheid kon ervaren bij jouw presentaties? Nou dat kan dus!


Wat is jouw verhaal? Waar ligt je passie? Wat is je drive? Wat motiveert je? Iedereen heeft passie. Ook wanneer je het nu nog niet weet.


Hoe zit het met passie en presenteren?

Passie komt tot uiting wanneer je bereidt bent om niet te veel na te denken.

Hoe kun je op je vierde jaar weten wat je de rest van je leven wilt doen?

Behalve dan wanneer er iets is waardoor je wordt gedreven, jou verteld wat het is waarvoor jij hier bent. Iets dat groter is dan jijzelf, vertaalt in dat stemmetje in je hoofd - een gevoel in je buik en een vrij soort van weten: passie en drive! Dit zijn voor mij de sleutelwoorden waar vanuit ik altijd handel.


Voordat je nu afhaakt op het woord ‘passie’ - want dat klinkt zo zweverig - en niet meer verder wilt lezen, geef me even een paar zinnen de tijd om aan je uit te leggen wat passie voor mij betekent. Wellicht geeft het jou nieuwe inzichten en ben je bereidt om je open te stellen en hiermee verder te werken gedurende deze reeks van tips, oefeningen en verhalen.

Gaan je haren niet overeind staan op het woord? Dat is dan mooi...

De reden dat ik de noodzaak voel om een bepaalde groep aan te spreken, is omdat ik vaak genoeg mensen tegenkom tijdens mijn trainingen die daar weerstand voor voelen. Het woord ‘passie’ betekent voor hen iets dat niets te maken heeft met presteren, zakelijk zijn, geld verdienen, onderhandelen, iets verkopen, iemand overtuigen en meer van dit soort koude termen.


Regelmatig leg ik ze dan uit dat elke vorm van communiceren als doel heeft om iemand te raken. Verkopen is ook communiceren. Je kunt pas een product verkopen als iemand is geraakt door jouw verhaal. Ook deze ‘koude zakenlui’ hebben passie. Al is de passie geld verdienen, dan nog is het een passie. De reden waarom ze telkens weer hun bed uit komen is geld en dit is dus hun drive. Echter, er ligt iets achter deze drive om geld te verdienen. En juist dit is interessant voor jou als spreker om te ontdekken. Dit is namelijk waarmee jij verbinding krijgt met jouw luisteraar en vooral met jezelf.

Als jij met het enthousiasme dat je voelt voor jouw passie kunt spreken in het openbaar, vangt een ander dat op. Dat is wat er wordt bedoeld met spreken vanuit authenticiteit, passie en drive.


Definitie van passie, drijfveer en waarde

Passie is een intens verlangen of enthousiasme voor iets of iemand. Het kan ook slaan op de bewondering, vriendschap, opwinding, diepe affectie of liefde voor iets of iemand.

Het woord drijfveer kan gebruikt worden om te verklaren waarom iemand iets doet. De drijfveer is in dat geval de motivatie om door te gaan en een bepaald doel te bereiken. De doelen en drijfveren zijn voor iedereen anders, maar de meeste mensen hebben er wel mee te maken in hun leven

Een waarde geeft aan wat men wenselijk vindt, zoals bijvoorbeeld goed gedrag. Het woord waarde wordt vaak samen met het woord normen gebruikt. Toch hebben deze twee woorden een heel andere betekenis: normen zijn richtlijnen in een samenleving, terwijl een waarde gaat over datgene wat wenselijk voor jezelf

In deze passie, drive en waarden (waarover later meer) zitten kleine, persoonlijke, krachtige verhalen verscholen. Dat zijn kleine beginpuntjes van hele mooie anekdotes die je vast kunt vertellen bij het spreken in het openbaar. Hetgeen wat jou raakt, raakt een ander namelijk ook.


Wil jij erachterkomen wat jouw passie is? Doe dan de oefeningen die te vinden zijn in het eerste opdrachtenboek - Oefeningen: deel 1 - bewustwording van jezelf


Nu ik sinds een aantal jaar ervoor gekozen heb om het artiesten leven achter me te laten en te gaan voor het ondernemerschap, komt deze mindset als geroepen. De mindset van ‘eerst voelen dan doen en dan pas weer denken’ komt hier ook weer goed van pas. Dat wil niet zeggen dat ik het altijd voor handen heb gehad… handelen vanuit passie en kunnen voelen wat ik wil.


Het kan zijn dat jij tegen hetzelfde aanloopt. Dat je wel passie ervaart maar niet altijd weet hoe het werkt, wat het is en of je er iets mee wilt doen?


De drang van mij om deze reeks te schrijven heeft daar ook mee te maken. Er is een onbedwingbare drive in mij om mensen te helpen. Zelf had ik graag de juiste handvatten gekregen toen ik tegen de muur liep met bepaalde dingen in mijn leven. Het lijkt me gewoonweg heerlijk om een groot aantal mensen te kunnen bereiken met een onderwerp dat universeel is. Het zou een leervak op school moeten zijn. ‘Hoe word ik mezelf?’ en ‘Hoe kan ik relaxt en zelfverzekerd spreken in het openbaar?'


Het is werkelijk van den zotte dat wij allemaal dezelfde vraagstukken krijgen toegespeeld, maar gaandeweg pas leren hoe het werkt. De basisbeginselen van ‘jezelf zijn’ is iets wat een aantal essentiële elementen bevat en dus aangeleerd kan worden. Aangeleerd als in: je helpen herinneren wat je door de dagelijkse sleur bent vergeten.


Klik hier om automatisch op de hoogte te blijven van nieuwe tips, verhalen en oefeningen van: Succesvol presenteren? Begin bij jezelf! en het eerste opdrachtenboek te downloaden.


42 keer bekeken