• Roeselien Wekker van Pitch You! Nederland

Deel 3: Jezelf zijn

Bijgewerkt: 27 mei 2019

Jezelf zijn, juist wanneer je niet comfortabel bent


Nooit eerder was ik schrijfster. Misschien wel doordat ik licht dyslectisch ben en schrijven hierdoor een enorme uitdaging kan zijn. Wellicht ben ik het nu nog steeds niet. De woorden die in mijn hoofd dwalen schrijf ik op en dus ben ik op dit moment een schrijfster, maar ik ben natuurlijk gewoon mijn lichaam, geest en ziel en het toetsenbord waarmee ik dit typ is gewoon het middel.


De basisbeginselen van jezelf zijn beginnen bij de drie eenheid: lichaam, geest en ziel. Hier ga ik later in deze reeks verder op in.


Om jezelf te kunnen presenteren naar buiten als de beste en meest echte versie van jezelf is het noodzaak eerst te willen weten wie je bent. Om erachter te komen wie je bent, wil je weten wat je drijft. Daarvoor moet je dieper graven dan je misschien zou willen. Want nu we volwassen zijn, gaan dingen niet meer zo 'vanzelf'. De belemmeringen van onze gedachten en de dingen die we onszelf opleggen maken dat we regelmatig kwijtraken wat ons drijft. Onze passie wordt een ‘moeten’ en onze drijfveer een einddoel. Daar willen we wat mij betreft ten alle tijden voor waken. Eenmaal het einddoel bereikt maakt dat we weer wat anders willen zoeken en blijf je stuivend op weg naar je volgende doel. Je vindt geen rust. Geloof me, daar weet ik alles van.


Je kunt je HIER aanmelden voor onze mailinglist om de opdracht te ontvangen om JOUW drijfveer te vinden: Succesvol presenteren? Begin bij jezelf!


Op zich is er helemaal niets mis met doelen stellen, integendeel, het is een drijfkracht op zich. Wel is het mis wanneer je einddoel zelf het doel is en de weg ernaar toe vergeten wordt.


De stoptrein en de intercity

Een mooie metafoor die ik voor mezelf gebruik is die van de stoptrein en de intercity.

De metafoor helpt mij herinneren wie ik al die tijd al was en is redelijk eenvoudig:

Voorheen zat ik altijd op de intercity naar het eindstation, daar aangekomen wist ik niet hoe snel ik weer moest instappen op weg naar het volgende eindstation. Nu ik mezelf beter ken en weet wat mij werkelijk drijft - namelijk verbinding en mensen helpen - zit ik niet meer op de intercity maar ben ik overgestapt op de stoptrein. Nu stap ik vaker dan ooit even uit op een tussen stationnetje en kijk ik goed om me heen naar wat ik zie ruik, voel en proef. Als ik alles gezien heb en denk ‘ja’ het is tijd om te gaan, stap ik weer in dezelfde stoptrein en tuf ik weer voort. Dit keer op weg naar een nieuw stationnetje waarbij ik vooral geniet van de weg ernaar toe!


Als je blijft streven naar je doelen terwijl je geniet van alle fases die je nodig hebt om ze te bereiken, kom je tot inzichten die je anders zou hebben misgelopen. Een leerproces kun je niet versnellen, maar wel voeden.


‘Wees niet bang om langzaam te groeien wees alleen bang om stil te staan’

Mezelf resetten

Voor mij als zeer actief persoon met een levenslust voor tien man - dit is mij verteld door mijn vrienden en familie, dus dan zal ik dat maar voor waar aannemen - is het erg lastig om niet te leven op de drijfveer van ‘ergens naar toe rijken’. Vaak genoeg had ik een doel en als ik deze dan eenmaal bereikt had, wist ik bijna niet meer waarom ik het wilde. Het gevoel waar ik naar streefde, het ultieme geluksgevoel of de sensatie van die bewuste dag bleef uit.

Of het gevoel van extase duurde maar zo kort dat ik mij afvroeg waar ik het allemaal voor had gedaan.

Natuurlijk kende ik alle clichés, maar ik kon ze niet op mezelf toepassen. Het stemmetje in mijn hoofd zei: “ja, maar als X het kan, kan ik het ook”. Of “als ik dit niet bereik, ben ik niemand” of “als ik dit doel haal heb ik eindelijk genoeg geld om echt te doen wat ik wil en dat is:….geen idee! #@ ;-(“


Nadat ik in 2009 tegen een burn-out aanliep (zoals zovelen tegenwoordig) en besloot om per direct te stoppen met het theatervak, heb ik een manier gevonden die mij tot op de dag van vandaag heel erg helpt. Ik vertrok ook een jaar naar het buitenland om ‘mezelf te resetten’, zoals ik dat noemde. Ik stap niet meer in de intercity naar het eindstation.


Het is mindfulness, meditatie, Hatha Yoga, Qi Chong en noem nog wat methodieken op. Het is alles wat het voorgaande uiteindelijk ook als doel heeft om te bereiken. Te zijn en te genieten in het hier en nu. En mij weer te herinneren wie ik al die tijd al was.

Je zou kunnen zeggen dat ik de periode na de burn-out een spirituele ontwaking heb gehad. Wat er na die bijna burn-out gebeurde was een bewustwording die ik hiervoor nog niet had ervaren. Later, in 2015, kwam ik een boekje tegen waarin dit hele proces van spiritueel ontwaken in beschreven wordt.


Nooit heb ik geweten dat dit een proces is dat al vast staat. Elke stap heb ik zelf ontdekt evenals de inzichten die hieruit voort zijn gekomen. Best eng om te lezen dat ik - en jij dus ook - helemaal niet zo uniek zijn als we graag willen denken.


Bron: Wikipedia

Tijdens een schrijfretraite in het voorjaar van 2015 kwam ik langs een boekenkast. Hier zag ik het boek staan ‘Worden wie je bent’ van Phoebe Lauren. De bladzijde die ik open sloeg besloeg een uitleg in een getekend schema over de stappen van spirituele ontwaking (zoiets als hierboven), heel helder en begrijpelijk uitgelegd.


Hoe kan ik mezelf zijn bij spreken in het openbaar?

Het punt dat ik hier wil maken, is dat hetgeen dat jou drijft ondergesneeuwd kan worden door allerlei prikkels van buitenaf en dat je daardoor snel van je zelf afdwaalt. We hebben er de laatste 10 jaar ook nog eens een paar extra prikkels bijgekregen. Prikkels zoals social media, de globalisering en de technologische vooruitgang. Onze spanningsboog voor lezen is tegenwoordig 3 seconden en zoals ik je eerder zei is de spanningsboog voor luisteren 30 seconden.


Wanneer jij je dus relaxed en zelfverzekerd wilt voelen in elke situatie van spreken in het openbaar is het heel belangrijk dat jij jezelf leert gunnen dat dit begint met in het hier en nu zijn, ook wel presence genoemd. Dat je eerst de rust ervaart en te weten wie je bent en waar je voor staat, voordat je überhaupt begint met praten. Wanneer jij het jezelf gunt om in het hier en nu te zijn, zul je ervaren dat je je hierdoor veel zekerder gaat voelen.


Klik hier om automatisch op de hoogte te blijven van nieuwe tips, verhalen en oefeningen van: Succesvol presenteren? Begin bij jezelf!