• Roeselien Wekker van Pitch You! Nederland

Creativiteit en hoe dit helpt bij succesvol presenteren

Bijgewerkt: 17 jan 2020


Creativiteit kost tijd’ - Herman Koppinga

Wat zijn dingen die bij jou als vanzelf gaan? Waar hoef je niet bij na te denken? Waarvan krijg je dat warme gevoel in je buik als je het doet of eraan denkt? Hetgeen waarvan je weet dat als je de eerste stap zet het je directe energie zal opleveren. Dat wat je weinig moeite kost.


Bijvoorbeeld:

· Schrijven

· Lezen

· Tekenen

· Muziek

· Dansen

· Zingen

· Sporten

· Tuinieren

· Schilderen

· Klussen

· Filosoferen

· Studeren

· Wandelen

· Natuur

· Knutselen

· Handwerk


Wat zijn de dingen waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn, maar je wel als eerste aangrijpt op het moment dat jij je niet goed voelt? De dingen waarvan je weet dat het direct energie van je zal wegnemen als je het doet.


Bijvoorbeeld:

· Facebooken e.d.

· Roken

· Bankhangen

· Gamen

· TV kijken

· Snoepen

· Drugs


Wat zijn dingen waarvan je weet dat je er meer van wilt, maar door een barrière van angst je er soms of regelmatig niet bij kunt en dan maar voor iets uit je bovenstaande toxic lijstje kiest? Jouw verlangens.


Bijvoorbeeld:

· Vrienden maken

· Een boek schrijven

· lezingen geven

· Geld verdienen met je passie

· Meer dingen alleen doen

· Je relatie beëindigen

· Iets leren wat je nog niet kunt


Kinderen? Nu heb ik zelf geen kinderen en kan ik mij voorstellen dat als jij wel kinderen hebt je op dit moment of wellicht al eerder bent opgestaan, je laptop of tablet waarop je deze reeks leest hebt willen weggooien omdat je denkt: “Ja hallo wacht eens even! Ik wil wel hoor en heb helemaal geen angst om mijn verlangens tot uiting te brengen. Er is een ander obstakel wat dit tegenhoudt en dat is dat ik er werkelijk geen tijd voor heb!”

Of je nu single of getrouwd bent, wel of geen kinderen hebt, ons leven is een samenloop van keuzes maken tussen wat je denkt te moeten, lijkt te willen en in wordt gedreven. Ongeacht de prikkels van buitenaf die zich in vormen aandienen als kinderen, waar we zielsveel van houden en het woord zegt het al: zielsveel. Partners die ons telkens ons hoofd laten breken en van ons pad lijken te houden, werk wat zo een deel van onszelf is geworden dat we bijna niet meer weten wat wàt is.


Persoonlijke ontwikkeling, willen groeien in dit leven mag nooit van je worden afgenomen, de investering en de concessies die je hiervoor doet zullen je zeker weten op lange termijn terug verdienen. Denk bijvoorbeeld aan deze reeks waarvoor ik weken achter elkaar mezelf heb opgesloten, weg van de buitenwereld om te kunnen focussen. Het levert mij op dat hetgeen ik al jaren wilde vertellen - en het liefst aan zoveel mogelijk mensen - nu gelukt is. Het levert mij ook meer status op als expert op het gebied van spreken en presenteren. Een win-win situatie die er tevens voor zorgt dat ik een veel leuker mens ben voor mijn omgeving. Liever, vrolijker, meer empatisch, fijner.


Wat ik hiermee wil aangeven is dat een drukke baan, een veeleisende partner, kinderen of alle drie tegelijk nooit in de weg mag staan van jouw persoonlijke ontwikkeling. Gun het jezelf dat je de tijd neemt om aan de slag te gaan met spreken in het openbaar en je eigen ik.


Ter inspiratie

Ik heb een mooi voorbeeld van een vrouw die onder andere 7 jaar een topfunctie bij Microsoft bekleedde en daarbij in haar eentje 2 zonen opvoedde. Haar heb ik onlangs ontmoet op een seminar waar ze als spreker was uitgenodigd om aandacht te geven aan het onderwerp. Vrouwen in top!


Zo helpt creativiteit bij Spreken in het openbaar. De tip!

Sta regelmatig even stil bij je creatieve lijstje, de dingen die jou geen moeite kosten, die er altijd voor je zijn en energie geven in plaats van nemen. Zet het desnoods even in je agenda neer. Plan een moment voor jezelf in en ga dat dan vervolgens ook doen. Door het op te schrijven in je agenda wordt het concreet. Een afspraak.

Belangrijk in het (her)ontdekken van jezelf is je creativiteit. Zeker als je tijdens je presentaties graag mooie anekdotes en verhalen wil vertellen, is een creatieve geest een must. Creativiteit is ook een onderdeel van creatief denken, denken zonder met de meest voor de hand liggende oplossingen te komen.


Juist door –outside –the – box te kijken vind je dingen die ervoor zorgen dat oude patronen worden doorbroken. Niet alleen bij jezelf, maar ook bij anderen.

Bijvoorbeeld bij je collega’s of bij storytelling – verhalend vertellen, je eerste lezing en/of als ondernemer die te allen tijden innovatieve ideeën moet kunnen aanleveren.

Creativiteit en creatief denken geeft vrijheid en doorbreekt starheid. Bij deze twee laatste onderwerpen is het als spreker appeltje eitje om jouw groep geanimeerd naar je te laten luisteren. Je krijgt vrijwel direct een hele groep mee als je hiervoor een oplossing biedt. Wie is er nou niet op zoek naar vrijheid en verbetering?


Gun het jezelf om ook dit deel aandacht te geven op je weg naar beter spreken in het openbaar. Maak mensen deelgenoot van jouw rare creatieve kronkels, ontdekkingen en verlangens en heb het lef deze te delen!


‘Een sterke persoonlijkheid en een waterval leiden hun eigen pad in goede banen’
Klik hier om automatisch op de hoogte te blijven van nieuwe tips, verhalen en oefeningen van: Succesvol presenteren? Begin bij jezelf!