• Roeselien Wekker van Pitch You! Nederland

'Wat' ben jij?

Bijgewerkt: 17 jan 2020

'Wat' ben jij, jij bent jezelf, wat is dat?

Met de ziel wordt het niet-materiële deel van de mens aangeduid; dat wat de beweegredenen vormt voor het individuele handelen en leven. In ruimste zin:

alle verschijnselen van een individu die niet tot het lichamelijke te herleiden zijn. De ziel wordt er vaak gezien als ‘Het Ware Zelf' van een individu. Soms wordt de ziel gezien als een verbinding tussen geest en lichaam. In die laatste opvatting is de geest 'Het Ware Zelf'.


Het niet-materiële deel kan veel omvatten: zelf, bewustzijn, zelfbewustzijn, karakter, denken, intuïtie, wijsheid, ervaren, wil, leven, begeerte.


Wat ben jij?
Jij bent jij, jezelf.
Jezelf, wat is dat?

Het woord 'jezelf'

Het woord ‘jezelf’ is een veelomvattend begrip waar je regelmatig niet bij stil staat en gewoon voor waar aanneemt als zijnde zo is het, ik ben "gewoon" mezelf.

Jezelf is opgebouwd uit een aantal elementen: lichaam, geest en ziel.


Jij bent je geest. Met jouw gedachten geef jij jezelf vorm. Alleen zijn deze gedachten een rationele reactie op je gevoel. Jij bent dus ook je gevoel. Gevoel is iets dat je waarneemt in je lichaam en vaak is dat in je buikstreek. En natuurlijk ben jij jouw lichaam; het omhulsel dat jou voortbeweegt. Daarbij als laatste - maar zeker niet de minst belangrijke - ben jij je ziel.

Wat ik graag zou willen is dat je hier even bij stil staat, als een reminder van iets wat je misschien bent vergeten door de drukte van alledag. Of wat tot op heden niet voldoende aandacht heeft gehad.


Zit even stil en ervaar wat wàt is.

 • Wat zijn je gedachten? Dit is wat er om gaat in je hoofd.

 • Wat is je gevoel? Dit is wat je voelt in je buik.

 • Wat is je lijf?

 • Wat is je ziel? Dit is het weten, je intuïtie die tegen je spreekt.

 • Kun je ze alle vier afzonderlijk van elkaar ervaren?


Om de volgende delen van de reeks beter tot zijn recht te laten komen om uiteindelijk relaxter en zelfverzekerder te gaan spreken in het openbaar is het denk ik essentieel dat je weet wàt jij bent en waar je uit bent opgemaakt.


Spreken voor een lezing. of netwerkbijeenkomst

Stel je eens voor dat jij moet spreken tijdens een lezing, vergadering of netwerkbijeenkomst. Wat er gebeurt op het moment dat een gevoel van stress je overvalt? Dat is dat het moment dat je kunt terugvallen op wat we hier in deze reeks van blogs besproken hebben. Probeer dan te voelen wàt het is dat de stress opwekt. Door de dingen los te koppelen kun je ze ook afzonderlijk aanpakken en kun je ‘on the spot’ jezelf herpakken en weer vol zelfvertrouwen en kracht door.


Ervan uitgaande dat je deze reeks leest omdat jij je presentatie skills en alles wat daaronder valt wilt verbeteren of dat je ondanks je angst ervoor ermee aan de slag wilt, blijf ik erop hameren dat we bij het begin beginnen. Het begin, dat ben jij.


Mijn reis

Graag wil ik je meenemen in een versnelde reis door hetgeen dat ik zelf als artieste heb doorlopen om op deze manier een professioneel artieste te kunnen worden en voor grote groepen met mensen te kunnen spreken, acteren, dansen en zingen.


Artiesten zie ik als mensen die vanuit hun passie op authentieke wijze één deel van zichzelf enorm ontwikkelen. Om een goede actrice te kunnen zijn zul je diep in je eigen binnenste moeten graven. Om mooi te kunnen zingen moet je allerlei obstakels overwinnen, zoals onzekerheden en angsten. Je stem is een heel kwetsbaar instrument. Om een goede danser te worden, moet je pijn lijden, over grenzen kunnen gaan en dit niet één keer maar duizenden keren, door letterlijk te vallen en weer op te staan. Om voor een groep met mensen te spreken moet je bepaalde overtuigingen kunnen leren loslaten. Bijvoorbeeld de overtuiging dat iedereen die naar je kijkt je daadwerkelijk ook ziet. Dit zijn dus twee verschillende dingen. En de laatste meestal niet het geval.


Al deze kwaliteiten heb je ook nodig in het ‘gewone ’leven en deze kwaliteiten heb je ook nodig als je ondernemer bent. Nu kan ik me voorstellen dat er verschillende redenen zijn waarom je beter wilt worden in spreken in het openbaar. Het kan werkgerelateerd zijn of een sociale reden hebben. Misschien kom je wel nooit echt in de positie om te spreken voor groepen met mensen maar wil jij je gewoonweg comfortabel voelen als je contact met mensen maakt.


Wat ben jij?

De titel van dit hoofdstuk is: “Wat ben jij?”

Jij bent in ieder geval niet één ding, maar allemaal losse elementen die een bepaalde vibratie met zich meedragen. Elke vibratie heeft invloed op de gehele situatie. Door je bewuster van deze diverse onderdelen te worden, kun je ze sterker inzetten waar jij dat wenst.


 • Ben je een gevoelsmens? Dan is dat de manier waarop je andere mensen aan zult trekken.

 • Ben je meer van de ratio? Dan kun je dat krachtiger maken door daar bewust meer de nadruk op te leggen als je in bepaalde spreeksituaties sterker wilt overkomen.

 • Ben je een entertainer? Dan is dat waar mensen in eerste instantie op aanslaan maar dan is dan tevens je valkuil - dat je weinig met de ander bezig zult zijn - niet goed kijkt, voelt en luistert wat de ander aangeeft en deze vervolgens het gevoel kan krijgen niet ‘mee te doen’ in de dialoog.


Neem deze voorbeelden mee en probeer eens te denken aan voorbeelden die op je eigen leven van toepassing waren, dat kan een werksituatie of een sociale situatie zijn geweest.

Schrijf er eens een aantal op en ontleed ze in drie categorieën .


Situaties toepassen:

 • Wat was de situatie / wat was er aan de hand?

 • Wat was mijn rol hierin? Actief/passief?

 • Hoeveel bewijs heb ik hiervoor dat dit werkelijk waar is?

Waarschijnlijk begint het schaamrood al op je kaken te staan nu jij je beseft dat je op bepaalde momenten wellicht teveel met jezelf bezig bent geweest.

Om een goede gesprekspartner en/of spreker te zijn in welke setting dan ook is het zeer belangrijk dat jij je bewust bent van wat de luisteraar van jou nodig heeft

Je reageert op wat je publiek / gesprekspartner jou toereikt, tenminste dat is de bedoeling.

Deze ietwat confronterende oefening zorgt ervoor dat je de volgende keer meer bewust wordt van jezelf.


Voor de verlegen wellicht introverte mens

Ben jij iemand die uitermate verlegen is en het lastig vindt contact te maken? Dan wil ik je even meenemen naar iets waar je tot op heden wellicht niet bij hebt stilgestaan.

Heb je er weleens over nagedacht dat het best egoïstisch is om in een sociale setting het gesprek door anderen te laten uitvoeren?

Wow! Dat is heftig hè? Natuurlijk bedoel ik het niet zo rot als het er nu uitkomt. Veel van onze sociale angsten zijn een uitwerking van ons ego. Het ego denkt soms dingen die niet kloppen en nemen ongewenst de overhand. Ongewenst voor jou en ongewenst voor de mensen in jouw omgeving. Zo, dat klinkt meteen een stuk minder erg vind je niet?


Ons ego denkt van alles, wil van alles en eist van alles op. Zo is de angst om je te mengen in een gesprek of een gesprek aan te gaan ook een daad van het ego.

Het ego denkt dat de invloed in het gesprek groot is of zelfs groter dan die van de gesprekspartner. Maar helaas, de gesprekspartner is aan de andere kant ook vrijwel alleen met zichzelf bezig. Wederom een daad van zijn of haar ego.


De druk die jij jezelf oplegt om ‘engaging’ te moeten zijn en de juiste woorden te moeten kiezen is veel te groot. Probeer eens een keertje alles om te draaien.

Maakt het daadwerkelijk uit wàt iemand zegt in een gesprek? Of gaat het er meer om dàt iemand wat zegt? Zo kort door de bocht mag ik het natuurlijk niet stellen maar de waarde van woorden in de context van een gesprek aangaan - de openingszin en de verbindingszinnen uitkiezen om het gesprek gaande te houden - zijn werkelijk niet zo heel belangrijk. Dat er iets gezegd wordt wel! Op dit onderwerp kom ik later nog terug, beloofd.


Klik hier om automatisch op de hoogte te blijven van nieuwe tips, verhalen en oefeningen van: Succesvol presenteren? Begin bij jezelf!