• Roeselien Wekker van Pitch You! Nederland

Tips voor een goede eerste indruk

Bijgewerkt: 17 jan 2020

Roeselien Wekker presentatie trainer en coach met een gemiddelde score van een 9,6 via Springest. Ondernemer vanuit Pitch You! en dagelijks te zien bij het TV programma Zapp Magic Battle 18:10 op NPO 3.


Waar let ik als jurylid op en waarom is dit zo belangrijk voor jou om te weten? Of je nou bekende Nederlander, winkelbediende of ondernemer bent, één ding is allesbepalend voor het behalen van jouw successen: de eerste indruk. Een die je nooit meer over doet!


In het programma Zapp Magic Battle krijgen bekende 'Zappers' zoals bijvoorbeeld Ron Boszhard in twee uur tijd een goocheltruc van wereldgoochelaars Rob & Emiel aangeleerd. Omdat het hier gaat om 2 elementen binnen het presenteren, heeft de AVRO/TROS ook 2 aparte experts gevraagd te jureren. Guyllaume Wibowo is Nederlands kampioen goochelen en ikzelf ben expert op het gebied van pitchen en presenteren. Wat is er nou zo belangrijk bij elke vorm van presenteren, of het nu gaat om jezelf, je product/dienst of in dit geval een truc? Dat leg ik je hieronder uit met mijn twee tips!


De eerste indruk en overtuigingskracht zijn de belangrijkste factoren van een goede presentatie, maar hoe breng je deze nu op de juiste manier tot stand? Tijdens de opnames van het programma kwam ik in contact met vele bekende en (voor mij) minder bekende gezichten van de televisie. Aan mij de taak ze te beoordelen op hun presentatieskills. Ondanks dat het om echte professionals gaat op het gebied van presenteren was het voor hen toch lastig de truc goed te presenteren. De reden: ze doen iets voor wat voor hen totaal nieuw is en moeten daarbij tevens 3 verschillende acties tegelijkertijd uitvoeren, namelijk:


  1. Presenteren en interactief met het publiek zijn;

  2. Nadenken over de volgende stappen;

  3. Handelingen en technieken uitvoeren.

Hoe overtuigen ze mij? Hun jurylid.

Door in ieder geval een juiste eerste indruk achter te laten. Daarmee heb je echt al

50 procent gewonnen. Waarom? Omdat, zoals ik al eerder schreef de eerste indruk allesbepalend is voor een goed vervolg in elke vorm van interactie met mensen.

In de eerste indruk gebeurt er ontzettend veel bij jou als ontvanger. Zo wordt bijvoorbeeld de gunfactor voor jou als presentator/spreker in de eerste 30 seconden al bepaald.

Ik als ontvanger (in dit geval jurylid van een tv programma) probeer door het intrepreterenn van de non-verbale communicatie van de presentator, te achterhalen wat voor een ‘vlees ik in de kuip heb'.


Wat bepaalt een goede indruk?

  1. Open gezichtsuitdrukking

  2. Echt (oog)contact maken en je hoofd mee bewegen

  3. Oprechte interesse in alles en iedereen om je heen

Overtuigen zit hem in het raken van je toehoorder. Hoe kun je dit bereiken?

Door in ieder geval zelf achter je eigen woorden en daden te gaan staan en dit vanuit passie over te brengen. Wat jou raakt, raakt een ander namelijk ook. Je kwetsbaar durven op te stellen, te spelen met je stem en lichaamstaal en hierin verschillen in dynamiek aan te brengen. Dit alles zorgt ervoor dat jouw toehoorder geboeid blijft en het jou gunt om je verhaal/presentatie te mogen voltooien!


Toi toi toi!

13 keer bekeken